;

Strokovna izobraževalna ekskurzija v Linz

Strokovna izobraževalna ekskurzija v Linz

01. 06. 2023 06:00 02. 06. 2023 23:55
Linz, ,

Opis dogodka

Vabljeni na strokovno ekskurzijo v Linz, glavno mesto avstrijske dežele Zgornje Avstrije, ki je tudi prestolnica umetnosti in elektronike.

Program

Prijava na dogodek

Prijave za ta dogodek so se že zaključile

Podroben opis dogodka

Glavno mesto avstrijske zvezne dežele Zgornje Avstrije šteje manj kot 200.000 prebivalcev in je tretje največje avstrijsko mesto. Mesto leži ob Donavi in so ga ustanovili Rimljani, ki so ga imenovali Lentia, najverjetneje po keltskem imenu za zavoj – lentos. Linz, ki je bil med letoma 1489 in 1493 prestolnica Svetega rimskega cesarstva. V 19. stoletju so tod po Donavi pripluli prvi parniki. Mesto je dobilo sredi 19. stoletja železnico z največjim nagibom na svetu, ki danes velja za najstarejšo ohranjeno. Leta 1979 je Linz začel postajati prestolnica umetnosti in tehnologije, rodila se je Ars Electronica. V 21. stoletju mesto postane evropska prestolnica kulture, kar je dalo mestu povsem novo podobo, saj se je iz sivega industrijskega mesta načrtno prelevilo v uspešno kulturno in tehnološko metropolo.
1. dan, četrtek, 1. 6. 2023: LJUBLJANA - LINZ
Odhod avtobusa ob 6. uri z dogovorjenega mesta v Ljubljani. Vožnja z vmesnimi postanki do Linza, živahnega in modernega mesta ob Donavi, prestolnice dežele Zgornje Avstrije. Po prihodu v Linz bomo spoznali staro mestno jedro s pomočjo pametnih telefonov. Glavni trg in mestno središče krasijo baročne fasade in steber svete trojice. Stolna cerkev Mariendom velja za največjo cerkev v Avstriji. Sledil bo vodeni ogled pivovarne v Linzu, kjer bo predstavljena zgodovina blagovne znamke Linzer Bier in Linza kot pivovarskega mesta. Pivovarna se nahaja v nekdanji tobačni tovarni in elektrarni. Koncept interaktivnega potovanja je bil razvit skupaj z Ars Electronica Solutions. Praznično podobo si v predbožičnem času nadene seveda tudi Linz. Stojnice na Glavnem trgu se šibijo pod pisano ponudbo tradicionalnih izdelkov domače obrti ter dobrotami kot so kmečki krofi, medenjaki in jabolčni zavitki. Popoldne boste imeli prosti čas za obisk stojnic predbožičnega sejma in nakup spominkov. Namestitev v hotelu, večerja in prenočevanje.
2. dan, petek, 2. 6. 2023: LINZ – LJUBLJANA
Po zajtrku si bomo ogledali Ars Electronica Center - Muzej prihodnosti in tehnologije z interaktivnim svetom ima od daleč vidno svetlo animirano fasado in gosti zanimive razstave, ki povezujejo digitalno umetnost in tehniko z vsakdanjim življenjem. Gre za center sodobne virtualne realnosti in novih tehnologij, ki ima veliko prikazov s področja naravoslovja.
V sklopu centra si lahko ogledamo še laboratorij zvoka, možganov, kloniranje, delovanje stereo vida, slikate si lahko mrežnico in sliko pošljete domov po elektronski pošti, razvoj Linza skozi stoletja, najnovejši poskusi v Cernu, 3D modeliranje, največ obiskovalcev pa pritegne 3D predstavitev vesolja. Zelo zanimivo za nas vas bo področje razumevanja umetne inteligence oz. vprašanje umetna inteligenca proti naravni inteligenci - kakšne so razlike, kako "razmišljajo" stroji, kako se učijo in kaj nas ljudi razlikuje od strojev? Umetna inteligenca v vsej svoji kompleksnosti je osrednja točka novega centra Ars Electronica; navsezadnje ta tehnologija sproža revolucijo, ki bo vplivalo na naša življenja.
Po ogledu se bomo podali na hrib Pöstlingberg, Tam nas bo pričakala razgledna terasa, ki omogoča čudovit pogled na mesto, romarska bazilika in Grottenbahn, postavljen davnega leta 1906, v katerem se s pomočjo vlakca lahko podate v nostalgični svet pravljic. Preden zapustimo Linz predlagamo, da poskusite še največjo kulinarično posebnost mesta - linško torto. Njen recept je bil leta 1696 zapisan v stari kuharski knjigi in velja za najstarejši tovrstni recept na svetu. Prodajajo jih povsod, vendar boste
originalno lahko poskusili le v slaščičarni Jindrak. Povratek proti domu s prihodom v Ljubljano najpozneje do 23.55.
Cena strokovne ekskurzije: 234,90 € - pri vsaj 45 (in največ 49) udeležencih ter pri prijavi do 26. 5. 2023.
Ravnateljski servis krije stroške enemu udeležencu iz zavoda pogodbenika (doplačilo je le v primeru enoposteljne sobe 55 eur).
V primeru enoposteljne sobe in več udeležencev iz zavoda boste znesek poravnali Ravnateljskemu servisu na podlagi prejetega računa.
Torej iz vsake šole pogodbenice se lahko prijavi več oseb (ravnatelj, pomočnik ravnatelja, Roid), za eno osebo je brezplačno, za ostale pa po zapisani ceni.

Menjava udeleženca je možna do enega tedna pred odhodom. Če se prijavljeni udeleženec ekskurzije ne udeleži, zavod poravna celoten znesek strokovne ekskurzije.

Število udeležencev je 49.
Rok prijave: 26. 5. 2023 do 15. ure.

Cena strokovne ekskurzije vključuje: avtobusni prevoz po programu, nočitev z zajtrkom v hotelu 3* v dvoposteljnih sobah, samopostrežno večerjo v hotelu, vstopnino z vodenjem v angleščini po Ars Electronica Centru in vožnja z ladjico po Donavi, zunanje oglede, spremstvo in organizacijo ekskurzije.
POMEMBNO: Doplačilo je za šole pogodbenice le za enoposteljno sobo, kar znaša 55 eur.