;

Strokovna izobraževalna ekskurzija v Linz, maj 2024

Strokovna izobraževalna ekskurzija v Linz, maj 2024

30. 05. 2024 06:00 31. 05. 2024 23:30
Linz, ,

Opis dogodka

Vabljeni na strokovno ekskurzijo v Linz, glavno mesto avstrijske dežele Zgornje Avstrije, ki je tudi prestolnica umetnosti in elektronike.

Program

Prijava na dogodek

Prijave za ta dogodek so se že zaključile

Podroben opis dogodka

Termin potovanja: 30. 5. – 31. 5. 2024
1. dan, četrtek, 30. 5. 2024: LJUBLJANA - LINZ

Odhod avtobusa ob 6. uri iz Ljubljane. Vožnja z vmesnimi postanki mimo Gradca in Welsa do Linza, živahnega in modernega mesta ob Donavi, prestolnice dežele Zgornje Avstrije. Po prihodu se podali v središče mesta, kjer bomo spoznali staro mestno jedro, ki očara s številnimi renesančnimi zgradbami. Pričakujeta vas obsežna Deželna hiša in l. 1509 zgrajena stara mestna hiša s svojim ličnim arkadnim dvoriščem. V trinadstropni Mozartovi hiši je Wolfgang Amadeus leta 1783 skomponiral svojo „Linško simfonijo". Legenda pravi, da naj bi v hiši Kremsmünsterhaus leta 1493 umrl cesar Friedrich III., čigar srce in drobovje je pokopano v romanski mestni župnijski cerkvi. Stolna cerkev (Nova katedrala) velja za največjo cerkev v Avstriji in lahko sprejme do 20.000 vernikov. Glavni trg in mestno središče krasijo baročne fasade in steber svete trojice. Nad glavnim trgom kraljuje grad, v katerem je največji multidisciplinarni muzej Avstrije z razstavami s številnih področij. Na več kot 18 tisoč kvadratnih metrih lahko doživite naravno, kulturno in umetnostno zgodovino Zgornje Avstrije. Po ogledu mestnih znamenitosti boste imeli čas za samostojno odkrivanje
prestolnice Zgornje Avstrije. Ker smo v mestu ob Donavi, se bomo zapeljali z ladjico še po tej veliki reki. 45-minutna vožnja se bo pričela na t. i. Linški kulturni milji (pogled na Ars Electronica Center, Lentos Kunstmuseum in Brucknerhaus). Z vožnjo po reki se nam bo pokazala čudovita mestna kulisa.
Vrhunec vožnje z ladjico bo vstop v pristanišče, kjer že nekaj let stene industrijskih zgradb krasijo pisani grafiti mednarodnih umetnikov. Po vožnji z ladjico se zapeljemo v hotel, namestitev v hotelu, večerja in prenočevanje.
2. dan, petek, 31. 5. 2024: LINZ – LJUBLJANA
Po zajtrku nam bodo na linški univerzi (JKU) predstavili študij umetne inteligence. Linz je globalno priznano središče za raziskave na področju umetne inteligence. JKU je prva univerza v Evropi, ki ponuja študijski program na področju umetne inteligence. Univerza nosi ime po Johannesu Keplerju, ki 15. maja 1618, takrat je deloval v Linzu, bil prepričan, da je po dveh mesecih vendarle dobil potrdilo za svojo teorijo o korelaciji med oddaljenostjo planetov od sonca in časom kroženja okrog njega. Nastal je tretji Keplerjev zakon o gibanju planetov. Po predstavitvi programa si bomo ogledali Ars Electronica Center - Muzej prihodnosti in tehnologije z interaktivnim svetom ima od daleč vidno svetlo animirano fasado in gosti zanimive razstave, ki povezujejo digitalno umetnost
in tehniko z vsakdanjim življenjem. Gre za center sodobne virtualne realnosti in novih tehnologij, ki ima veliko prikazov s področja naravoslovja. V sklopu centra si lahko ogledamo še laboratorij zvoka, možganov, kloniranje, delovanje stereo vida, slikate si lahko mrežnico in sliko pošljete domov po elektronski pošti, razvoj Linza skozi stoletja, najnovejši poskusi v Cernu, 3D modeliranje, največ obiskovalcev pa pritegne 3D predstavitev vesolja. Po ogledu prosto za individualno odkrivanje mesta oz. čas za kosilo.
Popoldne se bomo podali na hrib Pöstlingberg, kjer nas bo pričakala razgledna terasa in čudovit panoramski pogled na Linz in okolico. Na hribu sta živalski vrt pa tudi več kot stoletje stara zabavna jamska železnica (Grottenbahn), ki otroke in odrasle popelje skozi svet slovitih pravljic. V Linzu sta nastali slovita linška torta in bonboni PEZ. Pred vrnitvijo domov pa predlagamo, da poskusite še največjo kulinarično posebnost mesta - linško torto. Njen recept je bil leta 1696 zapisan v stari kuharski knjigi in velja za
najstarejši tovrstni recept na svetu. Prodajajo jih povsod, vendar boste originalno lahko poskusili le v slaščičarni Jindrak. Predvidoma ob 17. uri povratek proti domu s prihodom v Ljubljano okrog 23. ure.

Cena strokovne ekskurzije: 260,00 € - pri vsaj 40 (in največ 44) udeležencih ter pri prijavi do 8. 5. 2024.
Ravnateljski servis krije stroške enemu udeležencu iz zavoda pogodbenika (doplačilo je le v primeru enoposteljne sobe 45 eur).
V primeru enoposteljne sobe in več udeležencev iz zavoda boste znesek poravnali Ravnateljskemu servisu na podlagi prejetega računa.
Torej iz vsake šole pogodbenice se lahko prijavi več oseb (ravnatelj, pomočnik ravnatelja, Roid, učitelj), za eno osebo je brezplačno, za ostale pa po zapisani ceni.

Menjava udeleženca je možna do 10 dni pred odhodom. Če se prijavljeni udeleženec ekskurzije ne udeleži, zavod poravna celoten znesek strokovne ekskurzije.

Število udeležencev je omejeno na 44.
Rok prijave: 8. 5. 2024 do 15. ure.

Cena strokovne ekskurzije vključuje:
avtobusni prevoz po programu, nočitev z zajtrkom v hotelu 4* Courtyard by Marriott Linz v dvoposteljnih sobah, vstopnino z vodenjem v angleškem jeziku po Ars Electronica Centru, vožnja z ladjico po reki Donavi, samopostrežna večerja v hotelu, vožnja s turističnim vlakom po Linzu, zunanje oglede, spremstvo in organizacijo ekskurzije. Doplačilo po želji: enoposteljna soba 45 €.
POMEMBNO: Doplačilo je za šole pogodbenice le za enoposteljno sobo, kar znaša 45 eur.